Saturday, March 14, 2015

Ormiański chleb lawasz na festiwalu chlebów świata w Warszawie

  Tradycyjny chleb ormiański lawasz, to cienki placek, podobny do naleśnika. Wypieka się w dużym piecu piecu o owalnym kształcie, najczęściej zagłębionym w podłodze na głębokość około 1 metra. A piec ten nazywa się tonir

Najczęściej zadawane pytanie: "Jak się robi lawasz?" A więc, aby przygotować ciasto, potrzebna jest mąka pszenna, woda i sól. Po tym, jak ciasto pozostaje kilka godzin, należy go  rozwałkować, a następnie kręcąc w dłoniach ciasto rozciąga się do grubości kartki papieru. Cieniutki placek nakłada się na formę przypominającą poduszkę i jednym wprawnym ruchem przylepia do rozgrzanej wewnętrznej ścianki pieca. Chleb znajduje się w środku ledwie przez chwilę. 

Ormiański lawasz został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO. 


A w tym roku lawasz uczestniczył na drugiej edycji Festiwalu Chlebów Świata, który odbywa się w dniach 13-15 marca 2015 r.. Armenia na swoim stoisku przedstawiała nie tylko lawasz, a także tradycyjny ormiański wypiek gata (rodzaj placka przygotowywanego wg bardzo starej receptury) oraz ser krowi (który bardzo smakuje razem z lawaszem). Festiwal był organizowany w Zespole szkół nr 11 im. Wł. Grabskiego w Warszawie. Uczestniczyło około 12 krajów, a także różne piekarnie polskie. 

Warto podkreślić, że większość zwiedzających byli uczniowie wszystkich typów i poziomów szkół z terenu Warszawy i Mazowsza, którzy nie mogli ukrywać swojej fascynacji i zainteresowania różnymi kulturami oraz wypiekami świata. Podczas trzydniowego festiwalu udział weźmie ok. 15 tys. osób.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 comments:

Post a Comment