Najczęściej
zadawane pytanie: "Jak się robi lawasz?" A więc, aby przygotować
ciasto, potrzebna jest mąka pszenna, woda i sól. Po tym, jak ciasto pozostaje
kilka godzin, należy go rozwałkować,
a następnie kręcąc w dłoniach ciasto rozciąga się do grubości kartki papieru.
Cieniutki placek nakłada się na formę przypominającą poduszkę i jednym wprawnym
ruchem przylepia do rozgrzanej wewnętrznej ścianki pieca. Chleb znajduje się w
środku ledwie przez chwilę.
Ormiański
lawasz został wpisany na listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO.
A w tym roku lawasz uczestniczył
na drugiej edycji Festiwalu
Chlebów Świata, który odbywa się w dniach 13-15 marca 2015 r.. Armenia na
swoim stoisku przedstawiała nie tylko lawasz, a także tradycyjny ormiański
wypiek gata (rodzaj placka przygotowywanego wg
bardzo starej receptury) oraz ser krowi (który bardzo smakuje razem z
lawaszem). Festiwal był organizowany w Zespole szkół nr 11 im. Wł.
Grabskiego w Warszawie. Uczestniczyło około 12 krajów, a także różne piekarnie
polskie.
Warto podkreślić, że większość
zwiedzających byli uczniowie wszystkich typów i poziomów szkół z terenu Warszawy i Mazowsza, którzy nie mogli ukrywać swojej fascynacji i zainteresowania różnymi kulturami oraz wypiekami
świata. Podczas trzydniowego festiwalu udział
weźmie ok. 15 tys. osób.
0 comments:
Post a Comment